• Home
  • /
  • Årets Pelargon 2007

Årets Pelargon 2007

Stjärnpelargon

Blommorna är som små kaskader av lätta sommarfjärilar som landat på pelargonens blad. En del blommor ser mer ut som stjärnor och andra som sjöfåglar som flockas runt en fiskebåt. Färgerna beskrivs med ord somhallonsorbet, smultron och mjölk eller som mogna nektariner. Växten berättar om sommaren och allt som hör därtill.

Det som skiljer stjärnpelargonen från den vanliga pelargonen är formen på kronbladen som är flikiga och ibland lite glesare. Även växtsättet är mer luftigt.

Den blommar rikligt från våren till sen höst och kan placeras på fönsterbrädani ett riktigt ljust fönster eller på en ljus plats utomhus, under sommaren.

Stjärnpelargoner är tåliga mot regn då de smala kronbladen snabbt torkar upp. Kan man skydda den lite från vind och ihållande regn är det en fördel för att undvika skador på växten.

Färgerna varierar i vitt, lax, rosa, rött, orange, vin och purpur och plantans växtsätt varieras i storlek från miniatyrer till stora exemplar.

Sorterna har en extremt fin hållbarhet utomhus eftersom de är vädertåliga och klarar regn mycket bra. Överblommande blommor plockas bort för att fåbättre blomning och en längre hållbarhet. De är fina att ha i fönsterkarmen tidigt på säsongen, men blir allra bäst blir de i urna i soligt läge.