Årets pelargon 2024

Pelargonium x hortorum Sunrise-serien ’Lavina’

Årets Pelargon 2024 Lavina,har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Kronbladen tonas ut i en svagare nyans mot blommans mitt och allra längst in, syns penseldrag av vitt, där de mörka ståndarna dekorativt reser sig mot den ljusa fonden.

När blomman är fullt utvecklad blir de yttersta kronbladens baksidor betydligt ljusare vilket ger en härlig visuell effekt.

Lavinas bladverk är friskt lindblomsgrönt, vilket kännetecknar hela serien av Sunrisepelargoner. Det breda växtsättet gör Lavina till ett perfekt val som solitär i kruka eller ampel. Blomstänglarna är relativt korta och planterar man flera plantor i en större kruka växer de samman till en mjukt rundad form. Även samplanterad med andra sommarblommor eller bladväxter är Lavina ett självklart val i sommarkrukan i år. Lavina trivs även i köksfönstret och blir ett färgstarkt inslag på det dukade bordet.

Tre odlare om Lavina

Maria Lundgren på Arvidssons i Fjärås
”Jag älskar den våriga violetta nyansen av lavendel och syren, som inte finns på så många andra blommor. I blommans mitt finns ett sött litet öga som utmärker sorten. Lavina blommar rikligt och har ett ljust och fint bladverk som växer i en rund och jämn form som fyller ut krukan på ett trevligt sätt.”

Henrik Jönsson Palmgrens Krukväxter
”Lavinas blommor är stora och enkla med en trevlig lila nyans, unik för att vara en zonalpelargon. Växtsättet är upprättväxande och kraftigt och det friska bladverket har lätt för att sätta sidoskott vilket gör att pelargonen växer i en rund form.”

Rolf Gustavsson Gustavshill Handelsträdgård
”Lavina har en lila nyans som är populär och bladverket är fint ljusgrönt.”

Juryn

I juryn 2024 sitter Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 30-talet trädgårdsmästare i Skåne, Björn Höjrup, företrädare för förädlarledet, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård och Lotta Ahlvar, trendanalytiker med lång erfarenhet från mode- och inredningsbranschen.

No images found!
Try some other hashtag or username