Årets Perlargon 2011

´Avenida Mosaik Red´ och ´Avenida Mosaik Purple´

Bosse Rappne kommenterar 2010 års pelargon så här:

-Randig, prickig, fläckig eller strimmig. En tålig vän som trivs på den moderna inglasade balkongen, där det ofta är alldeles för varmt och torrt. Den utelämnar allt åt fantasin och torde gå under devisen;

Man får vara som man är när man inte blev som man skulle.

Hos äggskalspelargonerna är det blommans kronblad som hamnar i fokus. Kronbladen har oregelbundna och olika stora fläckar, prickar, stänk eller streck i avvikande färg. Utseendet på varje blomma varierar och det finns inget specifikt återkommande mönster vilket gör det hela ännu mer spännande. Vissa av kronbladen kan till och med vara helt enfärgade. Tack vare detta varierande utseende är det lätt att med lite fantasi få kronbladens utseende att likna krossade äggskal.

Äggskalspelargonerna hittar vi i gruppen zonalpelargoner och även bland grupperna dvärg- och miniatyrpelargoner. I grupperna dvärg- och miniatyrpelargoner blir plantorna inte så stora men i övrigt är blommorna lika vackra som på de normalstora sorterna. Det finns äggskalspelargoner som har enkla blommor men även sorter med dubbla blommor.

Äggskalspelargonerna som finns i kommersiell odling idag introducerades av en engelsk förädlare under tidigt 1980-tal och antalet sorter växer år för år.

Med stor sannolikhet fanns äggskalspelargoner tidigare än så men av någon anledning försvann de från odlingen. Enligt äldre anteckningar från 1870-talet beskrivs pelargoner som vi idag kan tolka som att det har rört sig om äggskalspelargoner.

Pelargoner är solälskande och står gärna i ett söderfönster inomhus, men även soliga och varma platser utomhus under sommarhalvåret fungerar mycket bra. Ljusa inglasade balkonger och uterum är perfekta för pelargoner då de klarar av värmen i dessa utrymmen.

Att vattna sina pelargoner rätt är inte svårt. Låt jorden torka upp mellan vattningarna och tillsätt näring i vattnet från vår till höst. Det är viktigt att inte vattna för mycket, pelargoner tycker inte om att stå ständigt blöta. Häll därför bort eventuellt överskottsvatten en halvtimme efter bevattningstillfället.

Följs dessa enkla råd har du som pelargonälskare blommande exemplar från vår till höst.

Bosse Rappne med Årets Pelargoner ´Avenida Mosaik Red´ och ´Avenida Mosaik Purple´

  • Geranium Violino of 2015 geranium pelargon violino sweden aretspelargon geraniumoftheyear
  • Nu har vi rets Pelargon 2016 till salu i butiken!
  • Hr r rets pelargon 2017! Kronprinsesse Mary en klassisk rosenkroppspelargon
  • rets Pelargon kommer till oss idag mellan 12  14
  • Picotee Pink utsgs idag till rets pelargon Visst r den
  • rets Pelargon s hr ser det ut Picotee Pink Juryn
  • kevtmessut2018 pelargoniumxhortorum pelargonium tangovelvetred retspelargon2013 aretspelargon pelargoni rhs kitchentowel melkeinkerhossakunon
  • rets pelargon r nu utsedd och vi har den hemma!