Årets Perlargon 2009

Dekorativa Pelargoner med olika bladfärg

I den här gruppen ingår zonalpelargoner vars bladfärg skiljer sig från den vanliga gröna. Pelargoner med dekorativa blad var mycket populärt i det viktorianska (ca 1832-1900) England.

Många av sorterna dokumenterades flitigt och därför vet man att en del av dessa finns kvar i odling än idag. Hos pelargoner med dekorativa blad är bladverket det viktigaste, även om blommorna är vackra. Blommorna kan vara enkla, halvdubbla eller dubbla beroende på sort. Blomfärgen varierar i nyanser av rött och rosa. Vita blommor hos pelargoner med dekorativa blad hör till ovanligheterna.

Happy Thought
Färgförändringarna i bladen beror på mutationer, det vill säga ärftliga förändringar i växtcellernas genetiska material. Ibland händer det att en del av en brokbladig planta får tillbaka den ursprungliga gröna färgen och då har de ”friska” cellerna tagit överhand.Pelargoner med dekorativa blad väcker ett stort habegär med sina vackra blad och mångfalden gör att alla kan hitta sin favorit. Vissa sorter har en gräddvit, oregelbunden fläck mitt på bladet, fjärilsmönster. Andra sorter kan ha nästan svarta eller kopparbruna blad.

Chrystal Palace Gem
De flesta pelargoner inom gruppen dekorativa blad är trots allt variegerade, det vill säga sorter som har flerfärgade blad.
Pelargonerna här klassas som två- eller trefärgade. Hos de tvåfärgade sorterna har bladen en avvikande färg, antingen vit eller gräddgul.

Hos de trefärgade sorterna finns en stor färgvariation. Trefärgspelargonerna är egentligen fyrfärgade men här räknas inte det gröna med. Övriga färger som kan uppträda på bladen är rött, mörklila, brunt, vitt eller gult.

Wilhem Langhut
Brokbladiga pelargonsorter ska placeras ljust för att färgerna i bladen ska bli så vackra som möjligt. Pelargonerna vill under växtsäsongen ha värme, sol och vatten med näring i. Kan man uppfylla dessa krav kan man också njuta av pelargoner var man än bor i vårt avlånga land. Är det varmt och soligt kan de stå utomhus, har man en inglasad balkong eller uterum trivs de där eller så går det alldeles utmärkt att njuta av pelargonerna i fönsterkarmen i ett soligt fönster. Snurra gärna på pelargonkrukan som står i fönstret ett halvt varv då och då så blir plantan jämn och fin

Exempel på andra fina sorter med spännande blad:

Mrs Pollok
Madame Saleron
Lotusland
Exotic Crystal Palcae

  • Geranium Violino of 2015 geranium pelargon violino sweden aretspelargon geraniumoftheyear
  • Nu har vi rets Pelargon 2016 till salu i butiken!
  • Hr r rets pelargon 2017! Kronprinsesse Mary en klassisk rosenkroppspelargon
  • rets Pelargon kommer till oss idag mellan 12  14
  • Picotee Pink utsgs idag till rets pelargon Visst r den
  • rets Pelargon s hr ser det ut Picotee Pink Juryn
  • kevtmessut2018 pelargoniumxhortorum pelargonium tangovelvetred retspelargon2013 aretspelargon pelargoni rhs kitchentowel melkeinkerhossakunon
  • rets pelargon r nu utsedd och vi har den hemma!